Zoek naar je toekomstige baan

Sven over Marine & Offshore

Sven Hessing is werkzaam als Recruitment Consultant bij WFS PRO en is verantwoordelijk voor de industrie Marine & Offshore. Hij houdt zich bezig met recruitment, sourcing, het contact met opdrachtgevers en deels sales voor Marine & Offshore.  

Marine & Offshore 

Nederland is van oudsher sterk in het ontwikkelen en leveren van technologische oplossingen voor de Marine & Offshore. Qua productie in deze sector is ons land wereldwijd succesvol met de bouw van luxe motorjachten en speciale (productie)schepen, terwijl de Nederlandse offshore-industrie groot is geworden met de olie- en gaswinning op de Noordzee. Wij kennen de toonaangevende partijen actief in deze aansprekende sector.   

De maritieme industrie bestaat uit verschillende onderdelen vertelt Sven: “Wij [WFS PRO] hebben het opgedeeld in scheepsbouw, jachtbouw en offshore. Bij scheepsbouw gaat het om het bouwen van schepen voor transport of defensie. De jachtbouw is gericht op de bouw van een luxeproduct, vooral gericht op de rijken, waardoor een schip totaal andere functies en recreatiefuncties moet bevatten. Tot slot heb je dan nog offshore; waarbij gericht wordt op olieplatformen of het droogleggen van zeebodems.” 

Werken in Marine & Offshore 

Het werk in Marine & Offshore is uiteenlopend, maar de meeste functies vallen binnen de disciplines Engineering en Support. “Bij Offshore heb je wat meer de mogelijkheid om op het schip zelf te werken, maar dat is niet onze focus”, vertelt Sven. “Bij een van onze opdrachtgevers, Damen Naval, werk je bijvoorbeeld als System Modeling Engineer, Structural Analist of Tactical Purchaser. Dit soort functies zijn meer gericht op het ontwerp en ontwikkeling van het schip.”  

Momenteel zijn onze opdrachtgevers Feadship, Royal van Lent Shipyard, Royal IHC, Damen Naval en Roll Group. Sven laat weten dat hij bezig is met potentiële nieuwe opdrachtgevers. Als verantwoordelijke voor Marine & Offshore is zijn taak dan ook om te zorgen dat de industrie blijft groeien binnen WFS PRO.  

Ontwikkelingen in de industrie 

Sven ziet in de industrie een vraag naar vernieuwing vanuit de jongere generatie. “Wat opvalt is dat Marine & Offshore een vrij conservatieve sector is.” Dit merkt hij ook wanneer hij bezig is met klantacquisitie: “Het is moeilijk om bij bedrijven binnen te komen. Ze houden zich vaak vast aan dezelfde structuur, dezelfde ervaring die ze al hebben opgedaan; want als iets goed gaat, waarom zou je het dan aanpassen?” Deze manier van denken is vooral terug te zien bij de wat oudere generatie: “De oudere garde ziet niet graag verandering, terwijl de jongere garde juist verandering wil zien en daar steeds actiever in wordt.” Sven is naar meerdere beurzen en events geweest waar de vraag naar verandering duidelijk te zien was: “Het was duidelijk dat de jonge generatie naar vernieuwing en verandering zoekt, en het is ook hun taak om dit door te zetten binnen de industrie.”  

Daarnaast ziet Sven ontwikkelingen rondom duurzaamheid. Steeds meer bedrijven houden bezig met duurzaamheid, groene energie en de CO2-uitstoot verminderen. Ook in Marine & Offshore wordt duurzaamheid een steeds belangrijker onderwerp, maar er is nog veel werk aan de winkel volgens Sven: “De industrie moet groener worden, maar ook op zoek gaan naar manieren om groener te worden. De bedrijven die groene alternatieven hebben zijn op één hand te tellen. Veel bedrijven zijn nog zoekende, maar het is wel van belang dat de industrie groener gaat worden.”  

Belang van de industrie 

“Nederland staat wereldwijd bekend om haar maritieme industrie: we zijn goed en we zijn betrouwbaar. Veel mensen willen dan ook in Nederland komen werken vanwege de grootte van de bedrijven in de industrie”, zegt Sven. De Marine & Offshore industrie speelt een belangrijke rol in de Nederlandse economie: “Als de maritieme industrie in Nederland zou instorten zakt de haven van Rotterdam, ons economisch hart, waarschijnlijk ook voor een groot stuk in. Marine & Offshore is een grote vrije sector binnen de Nederlandse economie en als die zou omvallen ben je ver van huis.”