Zoek naar je toekomstige baan

AI in Aerospace

Kunstmatige Intelligentie (AI) in Aerospace: Een Nieuw Tijdperk van Innovatie

In een exclusief interview met Edwin Poldermans, Site Director en Director Operations van Fokker Techniek B.V. in Woensdrecht, wordt de beduidende rol van kunstmatige intelligentie (AI) binnen de luchtvaartindustrie belicht. Met een schat aan ervaring deelt Poldermans zijn inzichten over de huidige toepassingen en de veelbelovende toekomst van AI binnen Fokker Techniek en de gehele luchtvaartindustrie. 

Als pionier op het gebied van vliegtuigonderhoud en -transformatie, heeft Fokker Techniek altijd gestreefd naar innovatie en efficiëntieverbeteringen. Poldermans wijst op de recente ontwikkelingen waarbij AI wordt ingezet om het onderhoudsproces te stroomlijnen en te optimaliseren. Een veelbelovend initiatief is een challenge, in samenwerking met vooraanstaande instituten en de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij. Poldermans zegt hier meer over: “We hebben een challenge uitgeschreven, waarbij we monteurs willen helpen met slimme brillen, zodat ze real-time ondersteuning kunnen ontvangen bij hun taken. Dit zal niet alleen de efficiëntie vergroten, maar ook de nauwkeurigheid verbeteren.” Zo kunnen de andere vestigingen van Fokker, gevestigd in Amerika, Singapore, Hoofddorp en Schiphol, helpen bij de werkzaamheden in Woensdrecht. 

“In de nabije toekomst zie ik dat monteurs bij aankomst een tablet ontvangen met gedetailleerde instructies voor hun taken”, verbeeldt Poldermans, “en dat benodigde materialen en gereedschappen automatisch worden voorbereid en zelfs besteld worden bij noodzaak aan nieuwe materialen en gereedschappen.” Poldermans vult nog aan: “Ik wil eigenlijk dat als een vliegtuig bij mij landt, ik hem door een CT-scan kan halen om te laten zien hoe het vliegtuig er vanbinnen en vanbuiten uitziet.” Hij gelooft sterk in de kracht van digitalisering om operationele processen te stroomlijnen en te optimaliseren.

Terwijl hij de voordelen van AI verkent, benadrukt Poldermans het potentieel om niet alleen tijd te besparen, maar ook om de veiligheid en betrouwbaarheid van vliegtuigen te verbeteren. “Met AI kunnen we potentiële gebreken detecteren nog voordat ze een probleem worden”, zegt hij, wijzend op geavanceerde inspectiemethoden die de norm worden in de industrie. 

Toch zijn er uitdagingen bij de implementatie van AI, legt Poldermans uit: “We moeten niet alleen toestemming krijgen van regelgevende instanties, maar ook onze hele organisatie meenemen in deze transformatie.” Hij erkent ook de noodzaak om zowel jonge als ervaren werknemers bij deze technologische verschuiving te betrekken.

Het gesprek met Poldermans werpt een helder licht op de rol van AI in de luchtvaartindustrie en benadrukt de noodzaak van voortdurende innovatie om bij te blijven in dit snel veranderende landschap. Met een toewijding aan vooruitgang blijft Fokker Techniek een drijvende kracht achter de evolutie van luchtvaartonderhoud en -operaties door middel van kunstmatige intelligentie.