Zoek naar je toekomstige baan

De kunst van het solliciteren

De kunst van het solliciteren: Drie belangrijke basisprincipes die vaak over het hoofd worden gezien

Yes! Je mag op sollicitatiegesprek komen voor een baan waar je enthousiast over bent. Dit is jouw kans om een positieve indruk te maken en te laten zien dat jij geschikt bent voor de functie. Het is belangrijk om je goed voor te bereiden op je sollicitatie. Wij geven je een aantal essentiële tips die hierbij kunnen helpen. De basic do’s en don’ts, zoals op tijd komen voor je gesprek, slaan we over. In dit artikel zoomen we in op een aantal basisprincipes waarvan we hebben gemerkt dat ze soms over het hoofd worden gezien.

1. Jouw verhaal vertellen

Het is een belangrijk om tijdens je sollicitatiegesprek over jezelf te kunnen praten. Voor sommigen kan dit een beetje ongemakkelijk aanvoelen. Als je dit over jezelf weet, probeer dan van tevoren je ‘pitch’ te oefenen, anders kun je onbedoeld chaotisch of onzeker overkomen tijdens je gesprek. Het draait allemaal om het vinden van de juiste balans: Houd het beknopt; je hoeft niet je hele levensverhaal te vertellen, maar wees ook niet zo kort dat het lijkt alsof je een boodschappenlijstje afwerkt. Probeer in plaats daarvan rustig door de hoogtepunten in je loopbaan te gaan. Als je niet zeker weet hoeveel informatie je moet delen, wees dan niet bang om het gewoon aan de interviewer te vragen. Het is geen ondervraging, dus probeer gewoon te ontspannen en je verhaal te vertellen.

2. Toon interesse

Laat tijdens je sollicitatiegesprek zien dat je oprecht enthousiast, of op zijn minst nieuwsgierig, bent naar de functie en het bedrijf. De ideale kandidaat is enthousiast, maar ook kritisch en nieuwsgierig. Dit toont jouw betrokkenheid en zorgvuldige overweging voor de baan. Bereid daarom vragen voor over wat je zou willen weten. En onthoud; het is een zoektocht voor beide partijen. Streef ernaar om de perfecte match te vinden waar je jezelf, ook in de lange termijn, ziet werken en door ontwikkelen. Wees specifiek om erachter te komen of de baan de juiste match is voor jou. Wat spreekt jou precies aan in de functie en het bedrijf? Door hier op een positieve en duidelijke manier over te kunnen praten zal je helpen bij het vinden van een baan die aansluit bij jouw interesses.

3. Kleed je gepast

Last but not least: probeer van tevoren wat informatie te verkrijgen over de bedrijfscultuur om te voorkomen dat je over- of underdressed op je sollicitatie verschijnt. Het is natuurlijk algemeen bekend dat het niet gepast is om in je joggingbroek op gesprek te komen, maar in een driedelig pak verschijnen kan ook overdreven zijn. In de realiteit draait het allemaal om weten wie je voor je hebt. Gebruik je intuïtie; een nette blouse en broek zijn vaak voldoende bij sollicitaties voor de technische industrieën van WFS PRO. Als je twijfelt is het is beter om iets te overdressed dan underdressed te zijn. Hoewel je kleding ons niets vertelt over je geschiktheid voor de functie, vertelt het wel iets over je soft skills. Natuurlijk zou je niet willen werken voor iemand die alleen op basis van uiterlijk oordeelt, maar zou je van de andere kant iemand willen aannemen die al onwillig is om zichzelf op een professionele manier te presenteren voor een eerste ontmoeting?

Als je deze drie basisprincipes meeneemt in je volgende sollicitatie, zul je merken dat solliciteren helemaal niet zo ingewikkeld is. Veel succes!