Het kan goed zijn dat je soft skills steeds vaker terug ziet komen in vacatures. Soft skills worden namelijk steeds belangrijker voor werkgevers, dit zien wij bij WFS PRO ook steeds vaker terug bij onze opdrachtgevers. Niet alleen wij zien dit bij opdrachtgevers; het is wereldwijde verandering in de behoeften van werkgevers. In dit artikel nemen we je mee in wat soft skills zijn, waar de trend vandaan komt en hoe jij hierop kan inspelen.
Wat zijn soft skills nou precies?
Soft skills zijn niet-technische vaardigheden, voornamelijk gericht op het gedrag en iemands eigenschappen. Soft skills zijn de emotionele, sociale en persoonlijke vaardigheden die iemand bezit. De meest voorkomende, oftewel de meest gevraagde, soft skills hebben we hieronder op een rijtje gezet:
- Sterke communicatie
- Teamwork
- Leiderschap
- Aanpassingsvermogen
- Probleemoplossing
Waar komt deze trend vandaan?
Zo’n trend, oftewel verandering in behoeften, komt niet uit het niks. In de vraag naar soft skills heeft COVID-19 een grote rol gespeeld. Tijdens de Coronapandemie moesten veel mensen thuiswerken, wat ervoor gezorgd heeft dat thuiswerken, ook nu na Corona, steeds normaler wordt. Veel werknemers vinden de flexibiliteit van remote werken fijn en bij sommige bedrijven wordt het juist aangemoedigd om remote te werken of is er geen vast kantoor. Echter betekent remote werken niet in je eentje werken; juist bij remote werken zijn soft skills belangrijk, met name communicatievaardigheden, omdat je altijd via de mail, (video)bellen of telefoon communiceert.
Ook hebben ontwikkelingen zoals automatisering, digitalisering en robotisering door Corona een flinke boost gehad. Ondanks deze ontwikkelingen blijft het menselijke aspect belangrijk, daarnaast zijn soft skills niet door een computersysteem te vervangen.
Wat betekent dit voor jou?
Allereerst natuurlijk het vermelden van jouw soft skills op je cv. Zet je soft skills bij de rest van je (hard) skills, want die mogen niet vergeten worden. Benoem alleen relevante soft skills; vaak worden de gewenste soft skills al benoemd in de vacature bij het functie- of kandidaatprofiel. Pas je skills op je cv hierop aan, maar wees altijd eerlijk en vermeld alleen de skills die je ook daadwerkelijk bezit. Ook is het belangrijk dat je soft skills terug te zien zijn in je werkervaring. Beschrijf dus alleen (soft) skills die te relateren zijn aan je beschreven werkervaring.
Daarnaast zijn er ook genoeg mogelijkheden om aan je soft skills te werken en jezelf verder te ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk vlak. Vanuit WFS PRO kunnen medewerkers toegang krijgen tot het online trainingsplatform GoodHabitz, een platform bomvol met trainingen die je helpen bij het (verder) ontwikkelen van je soft skills.