In gesprek met Toon van der Wulp, Managing Partner van WFS PRO, over de High-Tech Machinery industrie.
Toon van der Wulp heeft, samen met Maurice Taks, WFS PRO opgericht in 2016. Hij is al meer dan 30 jaar actief in de recruitmentsector en heeft eigenlijk altijd in de recruitment-/detacheringsbranche voor hoger opgeleid technisch personeel gewerkt.
High-Tech Machinery, wat houdt dat eigenlijk in?
Er is nauwelijks een sector te bedenken die zo divers is als de High-Tech Machinery. Binnen deze industrie draait om het gebruik maken van geavanceerde technologieën; oftewel de ontwikkeling van technologie op het hoogste niveau. Of je nu de schijnwerpers richt op segmenten zoals halfgeleiders, voeding of andere boeiende industrieën, één ding is zeker: deze dynamische en innovatieve omgeving zit boordevol mogelijkheden.
Het is een brede industrie waarbij het draait om alles dat te maken heeft met het produceren en maken van machines en producten. “High-Tech Machinery is een containerbegrip. Veel mensen denken meteen aan organisaties zoals ASML en Philips, maar wij [WFS PRO] zijn juist erg actief in de supply chain van dat soort grote partijen” vertelt Toon. “Bijvoorbeeld CoreDux, een van onze opdrachtgevers, is een toeleverancier van ASML. Zij maken onder andere leidingsystemen specifiek voor machines van ASML. Grote organisaties zoals ASML krijgen verschillende componenten aangeleverd vanuit de supply chain, gooien daar hun ‘saus’ overheen en brengen deze samen tot één machine”.
Werken binnen High-Tech Machinery
Zoals Toon eerder toelichtte heeft WFS PRO opdrachtgevers in de supply chain (toeleveranciers), maar ook eindklanten van de supply chain. Een aantal van onze opdrachtgevers in High-Tech Machinery zijn CoreDux, ASML, Summox, Damen Naval, GEA, Pal-V, Sam XL, Avion, NTS, Prodrive, en nog meer. Binnen High-Tech Machinery moet je vooral denken aan functies binnen de disciplines Engineering, System Integration en Manufacturing.
WFS PRO staat voor de flexibele inzetbaarheid van kennis en talent binnen verschillende industrieën. “Specialisten die bijvoorbeeld bij ASML in de hightech machinebouw werken, kunnen ook in een omgeving werken zoals bij Damen Naval in de Marine & Offshore. Een fregat is in principe ook een hightech machine, alleen dan eentje die in het water ligt en vaart”, licht Toon verder toe.
Benieuwd naar wat wij nog meer doen? Check onze High-Tech Machinery vacatures!
Ontwikkelingen in de industrie
Vanuit zijn jarenlange kennis en ervaring deelt Toon de ontwikkelingen die hij nu vooral terugziet in de industrie. “In de productieomgeving zie je steeds meer automatisering en robotisering terug, steeds meer bedrijven zijn hiermee bezig”, deze ontwikkeling komt volgens Toon mede door de tekorten op de arbeidsmarkt. “De productiesector was voorheen gebaseerd op handwerk. Nu zijn steeds meer bedrijven volop bezig om dit handwerkt te mechaniseren, automatiseren en uiteindelijk ook te robotiseren. Dus je ziet wel echt een ontwikkeling in de maakindustrie”.
Deze ontwikkeling komt enerzijds door de tekorten op de arbeidsmarkt, maar anderzijds ook door de behoefte om de efficiëntie te vergroten en het productieproces te verbeteren. Toon vertelt over de impact van deze ontwikkeling op de industrie: “Zo’n ontwikkeling heeft natuurlijk veel impact op een hele organisatie. Hoe ga je engineeren? Hoe zit die supply chain in elkaar? Hoe ga je met je voorraden om? Hoe ga je ermee om als je opeens je productie kan verhogen omdat je meer productiecapaciteit creëert? Je leveranciers moeten ook mee in dat proces”. Door deze automatisering en robotisering zijn er minder mensen nodig voor het verrichten van meer werk.
Volgens Toon betekent dit niet dat alle werk straks wegvalt: “Het werk verandert, als gevolg van de robotisering en automatisering. Dat wil niet zeggen dat al die mensen geen werk meer hebben, maar ze moeten ondertussen wel omgeschoold worden tot een ander soort werknemer, met andere skills. Daar moeten bedrijven dan mee aan de slag, want het is echt een omslag”. Toch onderschatten veel organisaties de omslag naar een geautomatiseerde werkomgeving: “Wat je ziet in de markt is dat veel bedrijven het wel zien aankomen, maar het voor zich uitschuiven. Uiteindelijk ontkomen ze er niet aan”.
Deze ontwikkeling heeft vooral impact op de maakindustrie: “We moeten andere skills en vaardigheden ontwikkelen. Als jij tien jaar lang hetzelfde hebt gedaan en je moet in één keer iets anders gaan leren omdat je omgeving verandert…ja, dat heeft natuurlijk behoorlijk wat impact. Mensen moeten daarin meegenomen worden, wat prima kan, maar daar moeten mensen wel voor openstaan”. Natuurlijk is zo’n automatisering- en robotiseringsproces niet binnen één dag gedaan. Bedrijven kunnen niet van de één op de andere dag alles automatiseren, dat is geen realistisch beeld. “Het kost natuurlijk allemaal tijd en tijdens het proces blijft de ‘winkel’ gewoon open, dus heb je ook nog steeds de normale productie nodig. Alleen komt er een moment dat je dat gaat afbouwen en er steeds meer geautomatiseerd wordt”.
Belang van de High-Tech Machinery industrie
In de High-Tech Machinery spelen automatisering en robotisering van de arbeidsmarkt een grote rol, maar wat is nog meer het belang van deze industrie? “In Nederland vinden we het belangrijk dat we een kenniseconomie hebben en de kennis als het ware kunnen exporteren naar andere landen. Het is als land belangrijk dat je dat soort bedrijven hebt; waar je kennis ontwikkelt, waar je constant bezig bent om door te ontwikkelen en kennis op te doen, waar je wereldwijd het verschil kan maken”. Toon geeft als voorbeeld ASML; zij maken een product dat nergens anders in de wereld zo goed gemaakt kan worden.
“High-Tech Machinery en de ontwikkelingen binnen deze industrie zijn essentieel voor de ontwikkeling van kennis en de welvaart van Nederland”.